Bazen hayat büyük bir sınavmış gibi görünür. Ara sınavlar, final sınavları. Üniversiteye girmek için yıldırıcı sınavlar. Sürücü ehliyetini almak için bile sınava girmek gerekir.
Bazen hayat büyük bir sınavmış gibi görünür. Ara sınavlar, final sınavları. Üniversiteye girmek için yıldırıcı sınavlar. Sürücü ehliyetini almak için bile sınava girmek gerekir.
Genellikle insanlar sınavlara olumsuz yaklaşırlar. Ancak sınavların bazı olumlu yanları da var: "Sınavlar dikkatli olmamızı ve zekamızı kullanmamızı sağlar. Sınav sorularına cevap vermek belli bir bilgiyi bilmekten daha çok anlam taşır. Satır aralarını iyi okumayı, bilgileri yaşama adapte etmeyi de simgeler. Sınavlar kişiyi günlük hayatın deneyimlerine hazırlar."
Doğru Hazırlık
Sınavlarda birincil amaç iyi yapmaktır. Bazı öğrenciler için dersi geçecek notu almak yeterlidir. Diğerleri için istenilen sonuç 100 puan almaktır. Peki bir sınavda başarılı olmak için ne gereklidir?
Tüm uzmanların hem fikir olduğu en önemli faktör hazırlanmadır. "Her zaman sınavlar için hazırlıklı olun. Notlar alın, soru sorun, konuları okuyun, öğretmenin neler sorabileceğini tahmin edin. Böylece bir sınavla karşılaştığında kendine güvenli olursunuz. Net şekilde düşünür ve sınavda başarılı olursunuz."
Hazırlanmamak yapacağınız en büyük hatadır. Bu açık olarak görünen gerçektir. Hazırlanmamak gerekli olan bilgilere sahip olmamanız yanında zihninizi de zayıflatacaktır.
Yeterli hazırlanmadığınız zaman sınavla karşılaştığınızda paniklersiniz. Bu durumda en iyi öğrenciler bile başarısız olur.
Sınavlara hazırlanmak çeşitli stratejileri içerir. Konuların en az bir kere okunması ya da temel düşünceleri anlayıncaya kadar okunması gerekmektedir. Notları ya da kitapları kısa bir süre gözden geçirmek yeterli değildir.
Bir kere okumak çalışmak değildir. Sınavdan önce ve sonra konuları gözden geçirmek, incelemek gerekir.
Sınavdan önce önemli konuları anlayabilmek için odaklanmış bir şekilde çalışmak gerekir. Sizin için en iyi hafıza tekniğini kullanmalısınız. Bu; notlar almak, kendinize sorular sormak ve daha sonra bunları sesli bir biçimde cevaplamak şeklinde olabilir.
Zaman Yönetimi
Sınavlar için zaman yönetimi anahtardır. Son zamana kadar bekleyip çalışmanın büyük bölümünü son ana bırakmamalısınız. Sistemli çalışmalısınız. Aldığınız her dersten sınav olacağınızı biliyorsunuz. Standart testlerin (YGS-LYS gibi ülke çapında yapılan testler) tarihleri aylar öncesinden belirlenmiştir.
Bir sınava en etkin şekilde çalışmak düzenli bir şekilde her gün çalışmak ve sınav öncesi kısa bir tekrar yapmaktır. Hızlandırılmış, son ana bırakılan çalışmalar etkin değildir.
Sistemli çalışma tek başına yapılmak zorunda değildir. Pek çok öğretmen öğrencilerinin başarılı olmasını istediği için size yardımcı olabilir. Sınavdan birkaç gün ya da birkaç hafta önce öğretmeninizle görüşün ve neler beklediğini belirleyin. Öğretmenlere sınavla ilgili sorular sormak iyi olabilir. Önce oyunun kurallarını öğrenin. Öğretmeninize sınavın neleri kapsayacağını sorun. Öğretmenler öğrencilerin dersle ilgilendikleri ve iyi sonuçlar almayı istediklerini gördüklerinde memnun olurlar. Çünkü hangi konuların kapsanacağını ve hangi tip soruların sorulacağını öğrenmek kopya çekmek değildir.
Diğer bir strateji örnek sorular oluşturmaktır. Kendinizi öğretmenlerinizin yerine koyun ve şu soruyu cevaplayın "Bu konu ile ilgili ne tür sorular sorardınız?" Bu soruyu cevaplayabilmek için konuyu iyi okumalı ve öğrenmelisiniz.
Diğer öğrencileri taklit etmeyin. Kendi öğrenme stilinizi analiz edin ve sizin için en iyi olan stili benimseyin. "En iyi öğrendiğiniz yolu öğrenin." Bazıları not alarak, bazıları şekiller çizerek daha iyi öğrenir. Öğretmeninizi dinlerken ve konuyu okurken aktif olun. Her gün öğrendiğiniz konuları beyninizde özetlemeye çalışın. Bunu okuldan eve giderken arabada ya da otobüste bile yapabilirsiniz. Sadece birkaç dakikanızı alacaktır.
Yazı yazma becerilerinizi geliştirin. Bu size her türlü sınavda yardımcı olacaktır. Çoktan seçmeli sınavlarda bile verdiğiniz cevabın neden doğru olup olmadığını yazarak çalışabilirisiniz.
Sayının Gücü
Bazı öğrenciler için birlikte çalışmak yararlı olabilir. Grup olarak çalışın. Pek çok öğrenci tek başına çalışmayı tercih etmez, çalışmaktan uzaklaşırlar. Eğer konuyu yanlış biliyor ya da anlayamamışlarsa saatlerce çalışmalarına rağmen hiçbir ilerleme kaydedemezler ve sınava hazırlanamazlar.
Grup çalışmasının etkili olması için çok fazla etkileşimi içermesi gerekir. Grup halinde çalışırken daha çok uygulama soruları ile çalışılmalıdır. Cevaplarınızı birlikte tartışın ve bilgilerinizi paylaşın. Böylece doğru cevapların neden doğru olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz.
Standart Testler
Hazırlanın ama kaygılanmayın. Yıl içinde çok çalışırsanız, okulda gerekli çalışmaları yaparsanız ve iyi hazırlanırsanız bu sınavlarda başarılı olabilirsiniz.
Standart testlere hazırlanma aşamaları konulara çalışmak, küçük gruplar halinde ve tek başına çalışmak, test soruları çözmek, doğru ve yanlış cevapları tartışmak için cevap anahtarını kullanmaktır. Böylece iyi öğrenciler gereken hazırlığı yapmış olur. Sınava hazırlanırken ihtiyacınız olan odaklanmadır, oyunun kurallarını öğrenin. İhtiyacınız olan bilgiyi alın. Daha sonra alıştırmalar yapın. Bu sizin planınız olmalı.
Eğer gibi standart testlerden istediğiniz sonucu alamazsanız ne olacak? Öncelikle paniklemeyin. Sınava bir daha girebilirsiniz ve pek çok öğrenci dershaneye gittikten ve sınavı tekrar aldıklarında daha iyi sonuçlar alıyorlar. Standart testleri birkaç kere almak büyük çaba harcamayı gerektirse de harcanan çabaya değecektir.
Unutmayın ki sınavlar sizin kişiliğinizin değerini ölçmez. Pek çok öğrencinin kişisel özelliklerinin değeri ve başarı isteği standart testlerde aldığı sonuçlardan daha fazladır.
Sınavlarda başarı için beş adım:
Sınavlar pek çok farklı şekilde olabilir. Bu adımlar herhangi bir sınavda başarılı olmanızı sağlayabilir:
Yazan: Mark Rowth
Çeviren: Didem Arslanbaş
Adres:
FATİH MAH. 1664 SK. OĞUZHAN KIZ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BLOK NO 5 BUCAK / BURDUR
Telefon
0 248 325 41 40